Waarom een aankoopmakelaar

Als koper van een recreatiewoning krijgt u met heel veel nieuwe zaken te maken.

Andere zaken dan bij de aankoop van een reguliere woning?
Mijn Recreatiemakelaar kan u alles vertellen over de bijkomende zaken wanneer u een recreatiewoning aankoopt. Niet alleen over de fiscale zaken, maar ook over bijvoorbeeld een meldplicht en onderzoeksplicht. En daar helpen we u ook nog eens bij! Als er achteraf nadelige zaken blijken te zijn (bijv. bouwkundige gebreken, recht van de buren om over uw grond te gaan, aanbiedingsplicht bij verkoop, etc.) en u heeft hier geen onderzoek naar gedaan of laten doen, dan heeft u geen rechtsmiddel om de geleden schade te kunnen verhalen. En weet u wat u bij de belastingdienst als inkomsten door moet geven indien u recht van opstal afsluit?
Fiscale zaken bij de aankoop van een recreatiewoning
Als eerste is het fiscale aspect bij een recreatiewoning geheel anders dan bij een reguliere woning. Eventuele betaalde hypotheek rente is namelijk niet aftrekbaar als u de vakantiewoning verhuurt.

Het is belangrijk om te kijken of u de huur- of koopgrond inclusief of exclusief btw kunt kopen en welke gevolgen een huur of koopgrond heeft wanneer u het later wenst te verkopen. Bij pachtgrond gelden weer andere zaken.

De contracten
U sluit bij de aankoop van een recreatiewoning heel wat contracten Een belangrijke is het parkreglement. Hierin kunnen bepalende zaken staan:
- of verhuur is toegestaan
- wat er onder recreëren wordt verstaan
- moeten u gasten betalen voor hun bezoek
- rechten en plichten die u als koper op het park heeft
- welke voorwaarden gelden bij verkoop, etc etc en dit is nog maar één van de vaak vier te sluiten overeenkomsten.
Inzicht in de kosten
Inzage krijgen in alle kosten blijkt in de praktijk moeilijk te zijn. En als u die allemaal weet, wat is er afgesproken over eventuele prijs verhogingen. Als u hier geen ervaring mee hebt, komt u zeker voor verrassingen te staan bij uw jaarlijkse park kosten en energie afrekening. Besef dat een verkoopmakelaar of verkoper er is voor de belangen van de verkopende partij en niet voor u als koper. En wellicht is de verkoper zich niet bewust van alle extra verborgen kosten. Betaalt u voor uitbreidingen op het park als eigenaar en zo ja hoeveel ?
Aankoopbegeleiding en deskundige hulp
Als u zorgeloos tot de aankoop van een recreatiewoning over wilt gaan, is het belangrijk deskundige hulp in te schakelen. U kunt ook alle relevante informatie vinden bij “veel gestelde vragen” als u graag alles zelf wenst te doen. Kijk dan ook zeker bij de ‘11 meest gemaakte fouten’ rechts bovenaan deze pagina.
Ons advies: koop altijd samen met een expert. Mijnrecreatiemakelaar heeft makelaars geselecteerd die gespecialiseerd zijn in aankoop van recreatiewoningen. Wij werken tegen 100% transparante, duidelijk vooraf afgesproken tarieven en bieden aankoopbegeleiding aan voor iedereen die overweegt een recreatiewoning aan te schaffen in elke fase.
Prijsonderhandeling: de juiste aankoop prijs bepalen
De recreatie woningmarkt is een markt waarin de prijzen sedert 2015 gestaag stijgen. Niet overal en ook niet voor elk type recreatiewoning. De vraag stijgt al jaren sterk maar er zijn zeer gevraagde en zelfs nagenoeg stille regio’s in Nederland. Op basis van deze marktkennis kunnen wij in combinatie met de ligging en de repeterende kosten en eventuele opbrengsten voor de woning de scherpste aankoopprijs bedingen, niet alleen op de woning, maar ook op de kavel, de vaste en repeterende kosten.

Let op De werkelijke waarde van de woning wordt mede bepaald door onderliggende contracten. Wat als u een prachtige woning heeft gekocht op een toplocatie maar u mag zonder toestemming niet verkopen ? Mijnrecreatiemakelaars werkt uitsluitend met gespecialiseerde makelaars in de aankoop van tweede woningen. Zo heeft u de hoogst mogelijke zekerheid op zorgeloze aankoop.