Bij aankoop van een vakantiehuis is het belangrijk om, los van alle zaken als staat van onderhoud, dakbedekking en isolatie, extra aandacht te schenken aan de volgende zaken.

Warmwatervoorziening

In diverse recreatiewoningen zorgt een geiser voor het verwarmen van het water. Een geiser verbrandt gas en heeft daarvoor verse lucht nodig. Een open geiser haalt de verbrandingslucht uit de ruimte, terwijl een gesloten geiser de verbrandingslucht direct van buiten betrekt. Daarnaast heeft een open geiser geen afvoerbuis; de verbrandingsgassen circuleren en moeten door middel van ventilatie naar buiten worden afgevoerd. Bij onvoldoende ventileren bestaat de kans dat koolmonoxidedampen ontstaan. Wij adviseren altijd een recreatiewoning met een zogenaamde gesloten geiser aan te schaffen.

Verwarming

Verwarming geschiedt tegenwoordig meestal door een CV-installatie met radiatoren. Bij oudere woningen vindt u vaak nog een gaskachel. Een gaskachel is een ideale manier van verwarmen voor een stacaravan of kleinere recreatiewoning, omdat deze snel aan- en uitgezet kan worden. Nadeel is dat bij vrieskou altijd de waterleidingen afgetapt moeten worden om bevriezing te voorkomen. Met centrale verwarming kun je de recreatiewoning het gehele jaar door vorstvrij houden. Bijkomend voordeel is dat de CV-installatie ook zorgt voor het verwarmen van water, waardoor u geen geiser nodig heeft.

Gas

Butaan is geschikt als het zeker is dat de kachel nooit bij lagere temperaturen dan 4 graden wordt gebruikt, anders moet men propaan gebruiken. De verklaring daarvoor is, dat onder de 4 graden de gasdruk in een butaanfles niet genoeg is, met het gevaar dat lucht kan binnendringen en het mengsel explosief kan worden. Met propaan bestaat dit gevaar niet. Veel parken zijn tegenwoordig aangesloten op alle nutsvoorzieningen: water, elektriciteit én aardgas.